17 березня 2016 р.

Свято Колодія


Я на тебе, Колодію,
Маю всю надію.
(Народна пісня)

12.03.2016 р. вихованці гуртка «Фольклор та етнографія народу України» Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №6 (керівник Омельченко Т.В., учитель української мови і літератури») у рамках роботи шкільного етнографічного музею інсценізували давнє українське свято Колодія, яке сягає своїм корінням доби Трипільської культури і має суто національний характер.

Молодь весело сповістила всіх про прихід Колодія – одного з найвеселіших свят у народному календарі українців, адже святкували його цілий тиждень. Дівчата співали пісні, загортаючи та прикрашаючи колодку, яка в понеділок народилася, у вівторок у стрічки вбралась, у середу селом у танку неслась, у четвер у веселім колі знайшлась. А потім неодруженим хлопцям прив’язували до руки колодку, а ті щедро відкуплялися шовковими хустками, намистом та грішми. Потім усі разом зустрічали весну, адже «Коло діє», життєтворний процес на землі триває, наступає новий етап його оновлення. А закінчувалося свято щедрими пригощаннями з пирогами, варениками з сиром та сметанкою.

Прадавній звичай українців повертає нас до своїх коренів, учить добру, мудрості, злагоді, очищає душу, виводить за межі буденного, гнітючого, дарує радість і сонячну надію. Сподіваємося, що весна разом із календарними народними святами, які символізували не тільки зміни у природі, а й перехід від темряви до світла, від зла до добра, від зневіри до оптимізму, і які, незважаючи на негаразди, війни, ворожі навали, завжди відзначалися, – обов’язково принесе мир, взаєморозуміння, спокій у країні.

Тож будьте здорові, добрі люди, з пресвітлим святом Колодія, з провесінню!

Немає коментарів:

Дописати коментар