1 вересня 2017 р.

Усе знаєте про День знань?



З чим асоціюється Перше вересня?

Нині — з урочисто вбраними дітьми, квітами та шкільними лінійками. Та Перше вересня не завжди було святковим днем.
День знань урочисто почали відзначати порівняно недавно.


Чому у перший день осені

Початок навчального року саме восени, а не навесні чи влітку, має свої історичні причини. Саме восени у християн починався календарний новий рік. Так було до політичної реформи Петра Першого кінця 17 століття. Разом із тодішнім новим роком у навчальних закладах починалося й навчання. Хоча календарний новий рік перенесли на січень, навчання у школах все одно починали восени. Адже більшість шкіл діяли при церквах, і православна верхівка не погоджувалася міняти звичний календар. І все ж усталеної дати початку навчального року довго не існувало…
Після запровадження в Радянському Союзі обов’язкової освіти «усі діти у віці 8-10-ти років мали бути прийняті в школу восени». Тому селянські діти сідали за парти тільки пізньої осені, коли був зібраний урожай, а міські починали навчання з середини серпня. Для «зрівняння школярів у правах» 1935 року прийнято постанову, якою встановлено єдину дату початку навчання, зафіксовано тривалість навчального року та канікули.


День, коли День знань став святом

Із часом у радянських школах стали влаштовувати першого вересня урочистості, після яких одразу ж починалися уроки. Ця традиція прижилася... І лише 1984 року 1 вересня офіційно оголошене офіційним святом. Відтоді в усіх школах проводили урочисті лінійки, а навчальне навантаження для дітей у той день було мінімальним. Зрештою, триває ця традиція і в незалежній Україні.
Щоразу Перший урок нового навчального року присвячують певній темі виховного характеру.


Коли відзначають День знань наші близькі й далекі сусіди?

Хоча День знань називають міжнародним святом, країн, де його відзначають саме 1 вересня, порівняно небагато. Здебільшого — у країнах пострадянського простору.
У Європейських країнах навчальний рік часто розпочинають у період з серпня по жовтень. Чітко фіксованої дати немає.
У Німеччині, як і в США, початок занять визначають на регіональному, місцевому, рівні, у вказаному часовому проміжку.
В Іспанії навчальні заклади приймають учнів протягом усього вересня, до жовтня. Також у жовтні розпочинають навчання в Італії.
У Болгарії йдуть до школи з 15 вересня.
У Фінляндії та Швеції — ще 15 серпня.
Незвичайний старт навчального року обрала Норвегія — кінець квітня.
В іншій половині земної кулі (де взимку — літо, а влітку — зима) навчання починають зазвичай у першій половині календарного року.
У Латинській Америці навчальний рік започатковують у березні.
В Австралії — у лютому.
У Японії початок навчального року припадає на квітень, коли в Країні вранішнього сонця починається цвітіння сакури. Японці вважають, що весна — це початок нового етапу життя, тому саме в цей час слід приступати до навчання або роботи. У квітні в Японії починається і фінансовий рік (приймають новий бюджет), набирають нових співробітників на роботу. Так само японські діти закінчують навчальний рік 31 березня, а 1 квітня — розпочинають новий. Авжеж, канікули є, але нетривалі за часом і дозовані впродовж навчального року.


Традиції святкування Дня знань у різних країнах

У цілому в більшості країн День знань не є урочистим та не має регламенту. Першокласників збирають у великому приміщенні, наприклад, у спортивній залі, виокремлюють по класах і ведуть на уроки. Старші діти, як зазвичай, приходять на навчання. Якщо є бажання, адміністрація школи та батьки можуть запросити клоунів/аніматорів для веселої атмосфери, влаштувати атракціони, екскурсії чи концерти.


Існують і національні традиції

В Ізраїлі приносять надувні кульки, а потім відпускають їх у небо.
У Німеччині більше ста років першокласники йдуть на свій перший урок не з букетом квітів, а з пакетом солодощів і подарунків, щоб підсолодити перший день у школі.
У деяких країнах День знань не є самостійним святом, а прив’язаний до інших дат:
  • в Австралії навчальний рік починається після Дня Австралії, 26 січня;
  • у Канаді — після Дня праці, що припадає на перший понеділок вересня, отож День знань — у вівторок.

Немає коментарів:

Дописати коментар