12 листопада 2015 р.

Радіогазета до Дня української писемності та мови


9 листопада 2015 року для учнів школи була проведена радіогазета, з якої учні дізналися про історію виникнення свята писемності, про Нестора Літописця та перші літописи.

9 листопада – День української писемності та мови


Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
                                                                       М. Рильський


         Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу — скарбом, що передається від покоління до покоління, із уст в уста, що об’єднує минуле і прийдешнє. Мова — живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб.
         9 листопада 1997 р.  Указом Президента України це свято було встановлено в нашій країні. Воно спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвитку, пропаганди і популяризації, та водночас демонстрацію її краси й багатства, літературної довершеності. Це свято гуртує всіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду, адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе в рідному слові.
         Відзначення 9 листопада Дня української писемності та мови не випадкове, адже цього дня православна церква вшановує пам’ять  Преподобного Нестора-літописця (бл.1050-1114)

Немає коментарів:

Дописати коментар